Co należy wiedzieć o zamrażarkach skrzyniowych?

Zamrażarka służy do długoterminowego przechowywania żywności w niskich temperaturach. To urządzenia przeznaczone nie tylko do zastosowania profesjonalnego, ale i domowego. Wyróżniamy kilka typów zamrażarek, a wśród nich zamrażarki skrzyniowe, które są tematem naszego wpisu. Wyjaśnimy, czym się charakteryzują i kiedy warto je wybrać.

Najważniejsze cechy zamrażarek skrzyniowych

Tym, co wyróżnia zamrażarki skrzyniowe, jest ich wielkość. Tego rodzaju urządzenia cechują się sporą pojemnością. Standardowe modele zapewniają pojemność od ok. 100 do 600 litrów, chociaż na rynku dostępne są nawet profesjonalne zamrażarki zapewniające nawet ponad 1000 litrów. Trzeba przy tym pamiętać, że im większe urządzenie, tym więcej miejsca będzie zajmować w pomieszczeniu. W każdym przypadku możliwe jest przechowywanie znacznej ilości żywności. Sprawdzają się też w przypadku dużych produktów, np. porcji mięsa.

Zamrażarki skrzyniowe to najprostszy typ urządzeń. Otwierane są podobnie jak skrzynie, stąd też ich nazwa, a więc od góry. Ich wnętrze jest przestronne i puste, co dodatkowo zwiększa dostępną przestrzeń do przechowywania produktów. Można jednak wykorzystać specjalne wyjmowane kosze, które ułatwiają dostęp i segregowanie żywności.

Kiedy warto wybrać zamrażarkę skrzyniową?

Zamrażarki skrzyniowe wykorzystywane są do celów profesjonalnych, np. w sklepach czy lokalach gastronomicznych, ale z powodzeniem spełniają swoją funkcję również w domach. To sprawdzone rozwiązanie wszędzie tam, gdzie długotrwale przechowywane są duże ilości żywności, w tym mięs i ryb. W przypadku warunków domowych należy uwzględnić również konieczność wygospodarowania miejsca na ustawienie zamrażarki skrzyniowej. Zwykle więc decydują się na nie gospodarstwa domowe, które dysponują dużą kuchnią, spiżarnią albo piwnicą. Warto też uwzględnić fakt, że ze względu na specyfikę tego rodzaju urządzeń może pojawić się trudność z dostępem do żywności znajdującej się na samym dnie. W związku z tym zamrażarki skrzyniowe zwykle lepiej sprawdzają się przy przechowywaniu jednorodnych produktów, np. mięs.