Co wybrać: lodówkę do zabudowy czy wolnostojącą?

Lodówka to jeden z najważniejszych sprzętów AGD. Trudno wyobrazić sobie bez niej przechowywanie żywności we współczesnej kuchni. Urządzając to pomieszczenie, trzeba więc wybrać lodówkę o konkretnych parametrach technicznych oraz wybrać odpowiednimodel: wolnostojący lub do zabudowy. Oba warianty mają swoje zalety oraz wady. Którą opcję wybrać? Jeśli jeszcze nie wiesz, kilka przydatnych informacji znajdziesz w dalszej części tekstu.

Zalety i wady lodówek wolnostojących

Lodówki wolnostojące cieszą się sporą popularnością. Wynika to przede wszystkim z tego, że dostępne są w różnych rozmiarach i pojemnościach. Ze względu na swoją konstrukcję, zwykle zapewniają więcej miejsca do przechowywania niż modele do zabudowy. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że większość sprzętów AGD wolnostojących ma głębokość większą niż zabudowa meblowa, a więc wystaje przed linię mebli. Co więcej, trzeba pamiętać o tym, że wymagają one zastosowania szczelin wentylacyjnych po bokach i u góry (ok. 5-7 cm). Nie powinny być również ustawione w pobliżu kaloryferów czy w miejscach o mocnym nasłonecznieniu.

Lodówki wolnostojące są też nieco lepiej wyposażone niż sprzęty do zabudowy. Posiadają więcej komór do przechowywania oraz szereg dodatkowych funkcji, jak np. wyświetlacz na froncie, dotykowe panele itp. W przypadku awarii można z łatwością je wysunąć, bez konieczności demontażu mebli.

Warto też zwrócić uwagę na kwestie estetyki. Lodówka wolnostojąca nie zawsze komponuje się z wystrojem kuchni, przez co niektórzy szukają innych rozwiązań. Jednocześnie obecnie oferta producentów sprzętów AGD jest niezwykle urozmaicona, więc właściwie każdy znajdzie chłodziarkę nie tylko o odpowiednich rozmiarach, ale i w atrakcyjnym designie. Niektóre z nich, np. lodówki z drzwiami szklanymi czy ze stali szlachetnej, będą wymagać odpowiedniej pielęgnacji i częstego czyszczenia. Są one podatne nie tylko na powierzchniowe zabrudzenia, np. odciski palców, ale i rysy czy wgniecenia.

Plusy i minusy lodówek do zabudowy

Najważniejszą zaletą lodówek do zabudowy jest to, że są one praktycznie niewidoczne w kuchni. W żaden sposób nie wpływają na estetykę pomieszczenia i stanowią jednolitą całość z zabudową meblową. Projektanci coraz częściej decydują się na tego rodzaju sprzęty, ponieważ dają one większe możliwości aranżacyjne. Kwestie estetyki to niewątpliwa zaleta tego rozwiązania. Są jednak i pewne wady. Lodówki do zabudowy cechują się standardowymi rozmiarami, które są dostosowane do wymiarów szafek, co niestety sprawia, że bywają mniej pojemne niż lodówki wolnostojące. Jeśli więc potrzebujesz dużej lodówki dla kilkuosobowej rodziny, powinieneś dobrze przemyśleć ten wybór. Zwykle też są nieco gorzej wyposażone niż modele wolnostojące. Trzeba też pamiętać, że ich montaż i demontaż są utrudnione. Minusem są też znacznie wyższe ceny lodówek do zabudowy niż wolnostojących.