Jak zamrażać owoce i warzywa?

Mrożenie sezonowych warzyw i owoców to doskonały sposób, aby przez cały rok — nawet zimą — cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi. Pod wpływem ujemnych temperatur można skutecznie zachować wygląd, barwę i smak żywności. Co ważne, podczas mrożenia dochodzi do minimalnych strat witamin. Aby jednak było to możliwe, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad. Przede wszystkim warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia muszą być odpowiednio przygotowane. Trzeba je dokładnie przeglądnąć, ponieważ obite, nadgniłe czy spleśniałe nie nadają się do przechowywania w zamrażarce. Następnie muszą być umyte i osuszone. W niektórych przypadkach niezbędne jest też ich obranie i usunięcie pestek. Więcej na ten temat w dalszej części naszego wpisu.

Mrożenie warzyw — praktyczne wskazówki

W przypadku większości warzyw zaleca się wcześniejsze blanszowanie, które polega na zanurzeniu lub zalaniu wrzątkiem (ok. minuty). Jest to proces, który pozwala zachować ich smak i aromat, a także przyspiesza obróbkę po rozmrożeniu. Dotyczy to przede wszystkim fasolki szparagowej, pora, kalafiora, brokuła, szpinaku czy jarmużu. Dynię lub bakłażana można, ale nie trzeba blanszować. Niewskazane jest to w przypadku cebuli, pieczarek czy cukinii.

Małe owoce i warzywa można mrozić w całości, natomiast duże należy pokroić. Najlepiej robić to w specjalnych woreczkach i opakowaniach próżniowych, w których z łatwością można odmierzyć porcje odpowiednie do przygotowania potraw w przyszłości. Tego typu akcesoria dodatkowo wpływają na przedłużenie świeżości żywności.

Chcesz mrozić warzywa i owoce? Przyda Ci się zamrażarka

Mrożenie to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na konserwowanie żywności, w tym przede wszystkim sezonowych owoców i warzyw, które są skarbnicą cennych składników odżywczych. W niskich temperaturach nie tracą one swoich cennych właściwości i zachowują smak oraz aromat. Niewątpliwą zaletą samodzielnie przygotowanych mrożonek jest brak konserwantów czy innych szkodliwych dodatków.

Sam proces mrożenia nie jest skomplikowany i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Jeśli jednak zechcesz przygotować dużą ilość mrożonek, warto pomyśleć o zamrażarce o odpowiednich gabarytach. Zamrażarki znajdują zastosowanie nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale i w domach prywatnych, w których przechowywane są większe ilości jedzenia. Obecnie na rynku dostępny jest sprzęt AGD w różnych rozmiarach i wariantach, dlatego też każdy Klient znajdzie model idealnie dopasowany do własnych potrzeb.